Ontmoeting met ...

In de feestelijke decembermaand laat Herberg Hoorn onze stad stralen! Dit jaar rond het thema: Stad van Ontmoeting. In de reeks 'Ontmoeting met..' belichten we iedere keer een andere Herberg Hoorn activiteit.

Herberg Hoorn in de verzorgingshuizen

In de week van 18 december zijn een aantal enthousiaste mensen op bezoek geweest bij onder andere het avondlicht, Westerhaven en het hoge Hop. In de diverse huiskamers werd er in een intieme setting een sketch gespeeld, waarbij de interactie met de bewoners heel belangrijk was. Begeleid door muzikanten met trekzakken en gitaar werden ook gezamenlijk diverse kerstliedjes gezongen. De bewoners en begeleiding waren bijzonder verguld met dit bezoek. Tony, Carla, Wies, Marian, Margriet, Frans en Peter hebben het met heel veel plezier gedaan. En de eerste aanvragen voor komend jaar zijn al weer binnen waarbij zowel Wilgaerde als de Omring deze activiteit breder willen trekken in al hun instellingen.

Stichting Kinderopvang Hoorn (SKH), verantwoordelijk voor Herberg Hoorn Kinderplein i.s.m. Kerst op het Plein

Op 16 december vindt van 13.00 tot 16.00 uur Herberg Hoorn Kinderplein plaats op de Noorderveemarkt bij Kerst op het Plein. Alle kinderen uit Hoorn en omstreken zijn welkom bij deze vrolijke kinderkerstmiddag op het plein. Er zijn optredens van kinderkoren en andere kinderartiesten, buiten gaan pedagogische medewerkers van SKH samen met Scouting Martin Luther King het vuur begeleiden en kun je met SKH broodjes bakken en binnen in de tent kun je windlichtjes maken die de volgende dag tijdens het seniorenontbijt een belangrijke en vrolijke rol zullen spelen. We hopen veel blijde kindergezichten te zien, die hun talent in wat voor vorm dan ook willen delen. 

Het Kinderplein draagt bij aan het thema ‘Stad van Ontmoeting’ omdat kinderen elkaar kunnen ontmoeten en talenten kunnen delen. Aanmelden is niet nodig.

Ingrid Docter, verantwoordelijk voor Ontbijt vol van ontmoeting

Herberg Hoorn organiseert in samenwerking met ‘Kerst op het Plein’ op zondag 17 december een bijzonder ontbijt voor senioren. Net als bij Herberg Hoorn staat dit ontbijt geheel in het teken ontmoetingen. De aanvang is om 10.00 uur en het ontbijt wordt gratis aan de doelgroep aangeboden.

Het ontbijt voor senioren wil meer zijn dan een vers broodje met koffie en thee. Zo wordt het ontbijt gehouden in de verwarmde tent die voor het evenement Kerst op het Plein op de Noorderveemarkt staat opgesteld. Hier worden de gasten opgewacht in een sfeervolle ambiance. Ook is er live-muziek aanwezig en zijn er optredens van het Carol Inn Choir en zangduo Dick & Melissa.

Het geheel staat in het teken van ‘Hoorn, stad van ontmoetingen’. Zo kan het zijn dat er iemand aan tafel schuift om zijn of haar verhaal te delen met de aanwezigen. Dat kan een nieuwkomer zijn, maar ook een stadgenoot. Op deze manier ontstaan weer nieuwe verhalen, die de gasten mee naar huis kunnen nemen.

De toegang tot dit ontbijt voor senioren is vrij. Ook kan er op beperkte schaal vervoer geregeld worden. Het evenement is van 10.00 uur tot 11.30 uur.  Opgeven en info bij: Monique Oostendorp moniqueoostendorp@live.nl

Coraline van Velzen, verantwoordelijk voor Tafel vol Verhalen

Op dinsdagmiddag 19 december ben je van 12.00 tot 14.00 uur welkom in Bibliotheek Hoorn voor een Tafel vol Verhalen. Hier kun je elkaar ontmoeten, samen eten en verhalen delen. De bibliotheek in Hoorn is van zichzelf een schatkamer vol verhalen en vormt daarom het perfecte decor. In het Leescafé staat de Tafel vol Verhalen waar deelnemers van Leekerweide een heerlijke lunch verzorgen.

Coraline: ‘Tijdens de Tafel vol Verhalen neemt een verteller je mee op zijn reis, weg van de dagelijkse beslommeringen. In gesprek met elkaar maken we het nóg boeiender en wordt het een nieuw verhaal. Als in een echte herberg ga je weer uitgerust, voldaan en met nieuwe verhalen naar huis.’ Er is plaats voor maximaal 30 mensen. Je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn. Opgave vooraf via herberghoorn@gmail.com. Deelname is gratis. 

Ingrid Docter, verantwoordelijk voor de Superkoopzondag

Tijdens de Superkoopzondag op 17 december van 13.00 tot 17.00 uur kun je, tijdens het doen van je kerstinkopen, allerlei talent uit West-Friesland ontmoeten in de binnenstad van Hoorn. Iedereen is meer dan welkom! Ingrid: ‘Tijdens de Superkoopzondag zijn er meer dan 150 optredens door de hele stad heen. Van koren tot 100 man, een singer-songwriter in een klein hoekje van de Hema, een dansgroep tussen de schuifdeuren tot buikdanseressen in zwoele gewaden tussen de jurken. Cultureel talent zet zich in om de stad mooier te maken en ontmoetingen te creëren’. 

De stad bruist tijdens de Superkoopzondag. Naast Kerst op het Plein doen er allerlei winkels en straten mee. Publiek hoeft zich niet aan te melden, talent wel. Dit kan via de website www.herberghoorn.nl. Het programma wordt via de website, Weekblad Zondag en social media bekend gemaakt.

Gerard Venverloo, verantwoordelijk voor Dubbele Buurt theaterstraat

De Dubbele Buurt wordt tijdens de derde editie van Herberg Hoorn opnieuw een sprankelende theaterstraat. De vele positieve reacties die de actieve ondernemers vorig jaar mochten ontvangen, heeft ze geïnspireerd om hun horecastraat wederom te koppelen aan Oostenrijkse wintertaferelen buiten en theatertalenten binnen in de verschillende cafés. Dit alles en meer op zaterdag 16 december tussen 15.00 en 20.00 uur. En de toegang is natuurlijk overal vrij.

 
“Verrassend, veelzijdig en soms ook ronduit hilarisch. Daar draait het hier om,’’ vertelt Gerard. “Dit alles gecombineerd met het thema van dit jaar Stad van Ontmoeting.” Het programma is nog niet helemaal rond, maar nu al staan er een vijftal café scenes op de rol. Bijna alle scenes worden dit jaar speciaal voor Herberg Hoorn gemaakt met o.a. muziektheater en stand-up comedian. Het publiek kan een route langs de verschillende cafés lopen. Het definitieve programma wordt begin december op de website van Herberg Hoorn bekend gemaakt.


Jacqueline Kroezen, verantwoordelijk voor voorstellingen verzorgingshuizen

Als je niet naar de Herberg kunt komen, komt de Herberg naar jou! Vorig jaar stond het bezoek aan verzorgingshuizen voor het eerst op het programma van Herberg Hoorn. En dat bleek een groot succes! Zeker omdat Herberg Hoorn dit jaar het thema 'Stad van Ontmoeting' heeft, mag dit onderdeel ook dit jaar niet ontbreken. Jacqueline: 'In de week van 18 december brengen we een bezoek aan de huiskamers van verschillende verzorgingshuizen in Hoorn. We hebben een voorstelling gemaakt die zich leent voor een intieme setting. Tijdens ons optreden is er veel interactie met de bewoners, die al snel na de inleiding als vanzelf met ons gaan meespelen. Dat is geweldig! We kijken daarom nu al uit naar weer een reeks bijzondere ontmoetingen in december!'

 

Kathleen van Velzen, verantwoordelijk voor de aankleding van Kerststal 4.0

Zondagmiddag 17 december is Kerststal 4.0 te vinden voor de Koepelkerk op het Grote Noord in Hoorn. Een groep enthousiaste amateurspelers brengt het kerstverhaal op een originele wijze in verbinding met vandaag de dag. Kathleen denkt mee met het podiumontwerp en zal adviseren bij de kostuums van de zangers en zangeressen. Daarnaast is haar grootste uitdaging de aankleding van de engel, het beeld van het 'Heilige Hart'. Kathleen hierover: 'Het is zeker een bijzondere opdracht. Je ontmoet immers niet elke dag een engel!’ 

Na afloop van het kerstverhaal Kerststal 4.0, wordt het publiek uitgenodigd om mee de kerk in te gaan voor de samenzang, die ook dit jaar zal worden voorzien van een aangepast jasje. Een mooie traditie die ook naadloos aansluit op het thema van Herberg Hoorn dit jaar; Hoorn stad van Ontmoeting.Ingrid Docter, verantwoordelijk voor de Avond van Culturen

Herberg Hoorn organiseert op dinsdag 19 december een bijzondere avond in het kader van het thema dit jaar ‘Hoorn; stad van ontmoeting.’ Grand café Turf wordt die avond het middelpunt van een kleurrijke smeltkroes waarbij grenzen verdwijnen en taalbarrières niet bestaan. Geen lezing, niet passief stilzitten, maar een actief cultureel programma. Een verrassingsavond, waar nieuwkomers en Nederlanders samenkomen.

Benieuwd hoe iemand die inburgert zijn dag doorbrengt? Of hoe het komt dat je ondanks de oorlog in Syrië toch naar Aleppo verlangt. En waar de beste Eritrese muziek wordt gemaakt? Tijdens de ‘Avond van de Ontmoeting’ kan het zo maar gebeuren dat je er achter komt dat je veel gemeenschappelijks deelt: werk, wonen, familie en dromen. Een avond om bruggen te bouwen naar elkaar, een handreiking te doen, een blik te werpen en een eerste stap zetten. De richting bepaalt u uiteraard zelf. 
Dinsdag 19 december om 19.00 uur tot ongeveer 21.00 uur in Grand Café Turf, Gedempte Turfhaven in Hoorn. Toegang is gratis en de bar is open (maar niet gratis...). Wil je er bij zijn op deze avond vol ontmoetingen, geef je dan op bij ingrid@op-roet.nl

Klaas Visser, projectleider van Kerststal 4.0

Zondagmiddag 17 december is Kerststal 4.0 te vinden voor de Koepelkerk op het Grote Noord in Hoorn. Een groep enthousiaste amateurspelers brengt het kerstverhaal op een originele wijze in verbinding met vandaag de dag. Er is veel interactie met het publiek dat op een hele nieuwe manier kennismaakt met het kerstverhaal. Zo past Kerststal 4.0 helemaal in het Herberg Hoorn thema van dit jaar; 'Stad van Ontmoeting'. Klaas kijkt uit naar een mooie voorstelling: 'Een mooie groep zangers en zangeressen, een genietend publiek en goed weer, daar gaan we voor!'   

Zangers en zangeressen die het leuk vinden om mee te doen (solo of in achtergrondkoortjes) zijn van harte welkom! Enige zangervaring is gewenst. We repeteren vier dinsdagavonden (november/december). Aanmelden kan nog tot 31 oktober via Kvisser61@gmail.com.

Vera Truijens, projectleider van Glouwe bai de Buren

Glouwe bai de Buren vindt plaats van maandag 18 december tot en met vrijdag 22 december 2017 in verschillende wijken in Hoorn. Thuiskoks ontvangen in hun eigen huis in Hoorn gasten uit heel West-Friesland voor een etentje (middag- of avondeten). De thuiskok bepaalt zelf het menu, doet inkopen en krijgt een vergoeding voor de boodschappen. Zondag 19 november krijgen de thuiskoks tips en trics van chefkok Marco Pol van Hendrikje Stoffels!Samen eten verbindt. Er zullen mooie en bijzondere ontmoetingen ontstaan bij Glouwe bai de Buren. Daarom past het helemaal bij het Herberg Hoorn thema ‘Stad van Ontmoeting’. We zijn momenteel nog op zoek naar thuiskoks, maar ook naar gasten. Ook wordt er gezocht naar bedrijven die (levens)middelen beschikbaar willen stellen.